Com ens Organitzarem
“En tens prou amb la meva gràcia. A la teva feblesa hi actua el meu poder”
I Corintis 15: 10
“Per la gràcia de Déu sóc el qui sóc, i la Seva gràcia no ha estat infructuosa. Ben altrament, he treballat més que tots, no jo, ans la gràcia de Déu que hi ha en mi”
II Corintis 12:9,10
“S'aplegaven en un lloc i tenien una sola Ment”
Actes 2:44
Hem dit ben clar que aquesta crida és feta a tothom qui estigui a punt de fer un canvi de paradigma mental i vital per viure la plenitud de la nació catalana ara i aquí. Per a fer-ne de la via, l'objectiu i de l'objectiu, la via.
La Via que propugnem és la Via Científica basada sobre la convicció de Qui som, de a Qui se Li ha donat la tasca de fer visible la Idea espiritual, plena, perfecta i real de la nació.
Aquesta via es farà sota l'estendart de la Veritat, la Bonesa i la Bellesa, del pensament Científic i dels valors solars que són la realitat de la nació i del pensament regenerat.
L'organització tant a nivell de treball com de govern es farà seguint el model sociocràtic, un model desenvolupat a Austria trenta anys enrera , i que fins ara l'han fet servir sobretot empreses i gent que fan treball social. El model s'adiu amb la idea de descentralització efectiva, d'optimització de la comunicació i de fer-se responsable de l'objectiu comú. Desenvolupa, doncs, el sentit de pertinença. I de manera natural els que no se senten part del projecte, se'n despengen.
Aquest model, que descriurem amb una pinzellada, s'ha demostrat del tot efectiu. No hi ha cap empresa que l'hagi aplicat que no hagi incrementat els seus beneficis més enllà de les espectatives predites, i que no hagi fet feliços tant els amos com els treballadors.
La condició prèvia per a poder-se aplicar és que tots els implicats tinguin el MATEIX OBJECTIU i que aquest objectiu estigui CLARAMENT DEFINIT.
És aquesta condició prèvia indispensable la que n'assegura el desplegament amb èxit.
És l'organitzador qui defineix l'objectiu, l'àrea d'acció i les tasques que calen per a fer viable l'objectiu. Al nostre cas, seria el Senat de la gent que ha demostrat amb la seva vida que són fidels servidors i exponents dels valors que defineixen la Nació, i dels valors que defineixen la Via Científica. Són els representats de la Idea. És la Idea Qui és l'organitzador per mà d'aquest homes i dones fidels.
És un model efectiu, no fa perdre temps, assegura la bona comunicació i el contacte de tots els membres i els implica a tots, al servei de l'objectiu comú.
Els quatre principis o puntals del model són:
a) Les Colles
a.1- La gent s'organitza en Colles, d'un mínim de tres persones. Tantes colles com les tasques calguin per a acomplir l'objectiu.
. Les decisions que calguin per a acomplir la seva tasca es fan dins de la colla. No hi ha decisions externes. I es fan per consens.
. La colla pot crear grups de treball específic per a recolzar la seva tasca i fer-la més efectiva.
. El Cap i el Delegat de la colla són part de la Colla General.
a.2- Hi ha una Colla General, que fa les funcions d'un Consell de Direcció, on hi ha els Caps i els Delegats de cada Colla.
És aquí on s'arriba a les decisions polítiques que afectaran totes les Colles i on es determina quan cal eixamplar l'organització i com. De fet, on es decideix tot allò que afecti tot l'organisme.
a.3- Cada Colla ha de fer l'exposició de la seva tasca a la Colla General a les dades determinades.
. Cada Colla demana, si cal o quan cal, l'ajut de la Colla General.
b) La doble articulació.
. A cada Colla hi ha un Cap que és responsable i vetlla que la Colla no es desviï de l'objectiu. Hi és posat per l'organitzador, al nostre cas pel Senat, i ha de tenir molt ben interioritzats els valors i l'objectiu.
. La segona figura indispensable de cada Colla és el Delegat, que es tria dins de la Colla.
. El Cap i el Delegat es fan de contrapès mutu. Són els que van a la Colla General i fan de lligam entre la seva colla i la General en tots dos sentits.
c) Vot Desclòs.
. No hi ha vot secret.
A l'hora de votar cada membre escriu alhora, per a no ser influït pels altres, en un paper el seu nom i el nom de la persona a qui vota. Tot seguit hi ha un facilitador que agafa els papers i va preguntant a cada un per què ha votat la persona que ha votat, i cadascú ha d'explicar els valors o qualitats que pensa que té la persona que ha votat i que el fan bo pel càrrec. Quan tothom ha fet la seva exposició, aquest facilitador proposa la persona més votada i tothom ha de dir si hi dóna el consentiment. Si no hi ha un consentiment consensuat, es va a una segona ronda de votacions, i a les que calguin fins que s'hi arriba.
d) El Consentiment o consens.
. És un principi fonamental de la sociocràcia. Per arribar a qualsevol decisió tots els implicats han d'arribar-hi per consens per a evitar com hem dit abans que ningú hi posi pals a les rodes.
. Si la decisió va en contra de l'objectiu comú, hom hi pot fer una objecció que es portarà a la Colla General, i en darrera instància al Senat.
. El consentiment no vol dir estar-hi d'acord, vol dir l'acceptació que de moment és l'opció més bona per a què la tasca que s'ha de fer vagi endavant, i implica practicament que no hi haurà oposició ni renyines. Amb el consens tots el membres es fan responsables d'anar a la una, i no malaguanyar energia en picabaralles i oposicions.
Membres imprescindibles de cada Colla
. El Cap: és el responsable que la Colla treballi vers l'objectiu comú. Hi és posat pel Senat (o l'amo de l'empresa al món dels negocis).
. El Delegat: és el que fa costat al Cap i li fa de contrapès, tant dins de la Colla, com quan són a la Colla General a l'hora de transmetre la informació.
. El Secretari: És la memòria de la Colla.
Transcriu cada trobada.
Prepara l'agenda de cada trobada....
Una altra colla fonamental és La Colla Interna que ha estudiat a fons el model, i ensenya com treballa la Sociocràcia a cada nou membre i vetlla perquè els principis s'apliquin de manera genuïna.